Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمد سپهرسیری با اعلام این خبر گفت: از نتایج مهم این بررسی شناسایی شش کاروانسرا از نوع کاروانسراهای سرپوشیده و آثار جاده‌های تاریخی در این دشت است که گواهی بر این مدعاست.
وی با بیان اینکه این منطقه یکی از مهم‌ترین راه‌های دسترسی فلات مرکزی ایران به طبرستان بوده است تصریح کرد: یکی دیگر از یافته های مهم این بررسی شناسایی غار تاریخی LT۱۰۷ است که در ناحیه شمالی منطقه مورد بررسی باستان شناسی و در ارتفاع ۳۱۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

داخل این غار انباشتی از اسکلت‌های انسانی قرار دارد که بررسی اولیه سفال‌ها، نشان از تعلق اسکلت‌ها به دوران تاریخی دارد.

این باستان‌شناس گفت: به دنبال مطالعات در مورد ارتباط تاریخی فرهنگی و راه‌های دسترسی بین دو منطقه مهم فلات مرکزی ایران و سواحل دریای مازندران طی ادوار مختلف به‌خصوص مراودات فرهنگی بین ری باستان و طبرستان، همواره در متون کهن و بخصوص نوشته‌های مورخین و جغرافیدانان قرون اولیه اسلامی به نام مکان هایی مانند دربند خزر، خاراکس (خار ری)، دماوند (دنباوند باستانی)، شهرهای مانند لارز و شرز که در متون و منابع دست اول تاریخی بارها به آنها اشاره شده برمی‌خوردیم که همواره مکان‌یابی آنها در پرده‌ای از ابهام بوده است.
 

از این رو در تابستان سال ۹۸ پیشنهادی مبنی بر بررسی دشت لار تهران که از دشت‌های بسیار مرتفع میان کوهی در شمال استان تهران است به پژوهشکده باستان شناسی ارائه کردم، که با آن موافقت شد. در این راستا منطقه‌ای به وسعت تقریبی ۷۳۰ کیلومتر مربع که از نظر طبیعی تمام دشت لار تهران را در برمی‌گرفت، پیمایش شد.

او گفت: خوشبختانه در هیات بررسی شواهد بسیار متقن و درخشانی در رابطه استقرار در طی ادوار مختلف تاریخی و دوران اسلامی در این منطقه شناسایی و بررسی شد. این پژوهش بر اساس گردآوری مواد فرهنگی سطحی و تحلیل آثار و بقایای برجا مانده در سطح منطقه انجام شد و هر محوطه بنا بر مختصات جغرافیایی روی نقشه مشخص و عرصه و حریم چشمی این محوطه‌ها نیز بر اساس پراکنش سفال و بقایای معماری ترسیم شد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری سرپرست هیات بررسی باستان شناسی دشت لار خاطر نشان کرد: با توجه به شرایط جغرافیایی خاص این منطقه و نوع پوشش گیاهی، عکس برداری هوایی کمک زیادی به هیات بررسی کرد.
وی با اشاره به اینکه این پروژه با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری انجام شده است تصریح کرد: با پایان پروژه بررسی، ۳۸ محوطه توسط هیات بررسی شناسایی شد که در میان آنها ۱۹ محوطه از نوع محوطه‌های استقراری، ۱۵ اثر مربوط به دژها و استحکامات دفاعی، ۶ اثر متحدثات مرتبط با راه (کاروانسرا)، ۲ امام‌زاده، ۴ گورستان تاریخی، ۱ غار باستانی، ۱ معدن باستانی قرار دارد.
وی تصریح کرد: در میان محوطه‌های شناسایی شده و آثار به دست آمده تعدادی از آنها دارای درجه اهمیت بالاتری هستند که در میان آنها می‌توان به محوطه‌های چندین هکتاری LT۱۱۰ و LT۱۲۵ و LT۱۳۴ و LT۱۳۵ که شواهد سفالی و وسعت زیاد آنها حاکی از وجود استقرارهای نسبتاً بزرگ در طی ادوار تاریخی و اوایل اسلام است و محوطه LT۱۲۳ با توجه به نوع پلان و کاشی‌های مکشوفه یک بنای بسیار فاخر و اشرافی مربوط به عهد ایلخانان، اشاره کرد.

سرپرست هیات بررسی باستان شناسی دشت لار در پایان تصریح کرد: با توجه به مدت مجوز شناسایی، کارهای میدانی این بررسی به پایان رسیده و هیات در حال بررسی بیشتر آثار و بعضاً تحقیقات آزمایشگاهی داده‌های بدست آمده است، که به محض اتمام، اطلاعات تکمیلی ارائه خواهد شد.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علی اصغر مونسان میراث فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۵۹۸۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقال اشیاء باستانی از موزه ملی ایران به استان کرمان

مدیر کل میراث فرهنگی استان کرمان گفت: مجموعه ارزشمندی از اشیاء باستانی استان کرمان، از موزه ملی ایران وارد کرمان شد که همزمان با هفته میراث فرهنگی در موزه‌های استان به نمایش گذاشته خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمان، سعید شاهرخی امروز _جمعه چهاردهم اردیبهشت_ در جمع خبرنگاران از ورود مجموعه ارزشمندی از اشیا باستانی استان کرمان، از موزه ملی ایران به کرمان خبر داد و اظهار کرد: این اشیا که از موزه ملی ایران (موزه مادر) انتخاب شده است، امروز به کرمان انتقال یافت و هم‌زمان با هفته میراث فرهنگی در باغ موزه هرندی به نمایش در خواهد آمد.

وی افزود: بخشی از اشیای این مجموعه انتقالی، حاصل کاوش‌های علمی باستان‌شناسی در تپه‌ها و محوطه‌های کلیدی استان کرمان از جمله تپه یحیی در دشت صوغان شهرستان ارزوئیه و محوطه باستانی شهداد در شهرستان کرمان بوده که در نتیجه کاوش سال‌های پایانی دهه چهل خورشیدی به دست آمده است.

مدیر کل میراث فرهنگی استان کرمان تصریح کرد: بخش قابل توجهی از اشیا مجموعه انتقالی، اشیا حاصل حفاری‌های غیرمجاز در محوطه‌های باستانی جیرفت است که در دهه اوایل دهه هشتاد از کشور خارج شده بود و با تلاش مشترک وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و وزارت امور خارجه از حراج آن در حراجی‌های لندن جلوگیری و به کشور بازگشته است.

وی ادامه داد: بخشی از اشیا مجموعه نیز متعلق به تپه گاوکشی در اسفندقه جیرفت است که در نتیجه کاوش‌های علمی باستان شناسی در این تپه حاصل شده است که این اشیا به دوره نوسنگی و حدود ۸۸۰۰ سال پیش از این تعلق دارند.

کد خبر 750276

دیگر خبرها

  • محوطه باستانی نقش رستم دچار آبگرفتگی شد
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش رستم
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش ستم
  • آب‌گرفتگی و فرونشست‌های متعدد در نقش رستم
  • آب‌گرفتگی و فرونشست‌های متعدد در محوطه باستانی نقش رستم
  • استقرار گروه‌های پایش، حفاظت، مرمت و باستان شناسی در نقش ستم
  • استقرار گروه های پایش، مرمت و باستان شناسی در مجموعه باستانی نقش رستم
  • آب‌گرفتگی و فرونشست‌های متعددی در محوطه باستانی نقش رستم
  • نمایش اشیای تاریخی ارزشمند کرمان در باغ موزه هرندی
  • انتقال اشیاء باستانی از موزه ملی ایران به استان کرمان